Meer macht voor burgers

NOS 24 augustus 2016

CU en PvdA: meer macht voor burgers;

PvdA en ChristenUnie willen dat wettelijk wordt vastgelegd dat burgers makkelijker overheidstaken, zoals ouderenzorg en inrichting van de buurt, kunnen overnemen. De partijen hebben een initiatiefnota geschreven, die ze in het actualiteitenprogramma EenVandaag presenteren.

De partijleiders Samsom en Segers pleiten voor een 'uitdaagrecht' voor burgers. Dat houdt in dat een samenwerkingsverband van burgers voorrang moet krijgen bij een gemeentelijke aanbesteding.

Bureaucratie

"Mensen hebben heel veel plannen, maar lopen tegen bureaucratie op, of de overheid zegt: wij doen het wel voor u. Wij willen de mensen nu de mogelijkheid geven om het heft in eigen hand te nemen. Het is een ook een antwoord op de scepsis in de samenleving over overheid en politiek", zegt Segers.

PvdA-leider Samsom zegt: "Burgers krijgen letterlijk een streepje voor in de wet. Als er een project ontwikkeld wordt, krijgt een burgercoöperatie voorrang op de grote multinationals, omdat er een meerwaarde zit in het feit dat mensen het zelf doen". Op zo’n manier kunnen bijvoorbeeld burgers die zelf hun energie willen opwekken, makkelijker concurreren met het bedrijfsleven.

De partijen hopen dat het op deze manier makkelijker wordt voor burgers om overheidstaken op zich te nemen.

 

 

Turkse vrouw-0023.jpg

hek (fotografie Rio Hollander).jpg
Essenburgsingel (fotografie Rio Hollander).jpg
Moskee_in_avondlicht (fotografie Rio Hollander).jpg
eend (fotografie Rio Hollander).jpg