GROEN DICHTERBIJ: DE PLUKTUIN GENOMINEERD

---PERSBERICHT---

Amsterdam, 1 november 2013

Genomineerde Groen Dichterbij Icoonprojecten 2014 Zuid-Holland bekend

Groen Dichterbij maakt bekend welke 33 groene buurtprojecten genomineerd zijn voor de titel Groen Dichterbij Icoonproject 2014. Uiteindelijk ontvangt in iedere provincie één initiatief de titel, steun van een professioneel team en een financiële bijdrage van maximaal €20.000. In Zuid-Holland zijn drie projecten genomineerd.

Groen Dichterbij is opzoek gegaan naar succesvolle projecten die groen en sociaal zijn en die met hun kennis en uitstraling een voorbeeld zijn voor andere groene buurtprojecten. Uit alle aanmeldingen zijn in totaal 33 projecten genomineerd voor de titel Icoonproject 2014.

Op zaterdag 23 november tijdens het grote Groen Dichterbij Event in Amersfoort presenteren alle genomineerden hun project op een interactieve markt. Een vakjury onder leiding van Theo van Oosten, plaatsvervangend directeur Oranje Fonds, beslist welke projecten de titel Icoonproject 2014 mogen dragen.

Genomineerden in Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland zijn drie projecten genomineerd. Hotspothutspot (Rotterdam) combineert leegstand in de wijken Lombardijen en Schiebroek met stadslandbouw en pop-up buurtrestaurants. Buurtbewoners onderhouden de tuinen en re-integratiejongeren koken onder begeleiding de maaltijden. Tuin op de Pier (Rotterdam) is een buurttuin die is gerealiseerd door enthousiaste bewoners op een voorheen braakliggend stuk grond. Er wordt samen getuinierd, geoogst en met elkaar gegeten om de sociale cohesie in de buurt te bevorderen. Bij Pluktuin (Rotterdam) vormen 110 bomen een groene oase in de stad. Het is een plek waar buurtbewoners samen koken en eten. Daarnaast organiseren zij workshops, voorleesmiddagen en een jaarlijkse kerstmarkt. De projecten die genomineerd zijn vindt u op www.groendichterbij.nl/genomineerden2014.

Groen Dichterbij

Groen Dichterbij stimuleert bewoners van buurten of wijken om gezamenlijk aan de slag te gaan met het ‘vergroenen’ van hun omgeving. ‘Groen’ is hierbij het middel om de betrokkenheid en samenhang in de buurt te versterken. Dit doet Groen Dichterbij door het bevorderen van digitale uitwisseling, het organiseren van ontmoetingen voor groene buurtprojecten en door potentiële initiatiefnemers te stimuleren zelf aan de slag te gaan.

Groen Dichterbij is een initiatief van IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

Rotterdam-sneeuw-3maart-006.jpg

drie_ballen (fotografie Rio Hollander).jpg
Essenburgsingel (fotografie Rio Hollander).jpg
Tegenover (fotografie Rio Hollander).jpg
eend (fotografie Rio Hollander).jpg